סביר להניח שכשמילאתם טופס או השארתם פרטים באתר אינטרנט נתקלתם באחת מהתמונות הבאות:
האם שאלתם את עצמכם, מה זה ולמה זה מופיע לכם על המסך?
אתרים המעוניינים לוודא שהמשתמש מולם הוא אדם, נותנים לו לענות על שאלה/ות פשוטות, זאת כדי לוודא שלא מדובר בבוט (שיתקשה לענות על שאלות מסוג זה).
אז מה זה בוט?
בוט באנגלית, הוא קיצור של רובוט, זו תוכנה שתפקידה לאסוף מידע או לבצע פעולות בדרך של חיקוי משתמש רגיל.
במילים אחרות, בוט הוא אפליקציית תוכנה שיושבת על המחשב, משלימה ו/או מבצעת משימות באופן אוטומטי.
מתי אנחנו נתקלים בבוטים
כמעט כל מנועי החיפוש משתמשים בבוטים כדי לסרוק את דפי האינטרנט, שומרים ומנתחים את מילות המפתח ובהמשך מציגים תוצאות חיפוש רלוונטיות למשתמשים.
מספר חברות עסקיות, שנתח גדול מהפעילות שלהן עוסק במתן שירות טלפוני ללקוחות הוסיפו את האפשרות לצ'ט בוט. מדובר בממשק משתמש מבוסס שיחה המשמש לאינטראקציה בין הלקוח לבין שירות לקוחות. תוכנות אלו מדמות שיחה טבעית (ככול הניתן) עם בני אנוש, כשבפועל מאחורי הצ'ט "עומד" רובוט שעונה על השאלות ומתקדם בשיחה בזכות תסריטי השיחה וכיווני השיחה שהוגדרו לו מראש. הצ'ט בוטים המתקדמים יותר מבוססים גם על בינה מלאכותית ולמידת מכונה. הצ'ט בוט חוסך זמן יקר ללקוחות (ולחברה עצמה) ומצמצם בעלויות תפעול מרכזי השירות.
האם כל בוט הוא טוב?
יש בוטים טובים, לדוגמא, בוטים שמטרתם להתריע כשהאתר לא באוויר,
ויש כאלו שיש להם מטרות קצת פחות טובות.
בוטים רבים תוכננו כווירוסים וסוסים טרויאנים שתוקפים אתרי אינטרנט.
בנוסף, מסתובבים ברשת בוטים שמעתיקים תוכן מאתרים ושומרים אותו באתרים ייעודיים כדי שהגולשים יגיעו אליהם בזמן חיפוש ובכך הם אלו שמרוויחים על הפרסום ולא האתרים המקוריים שפרסמו את התוכן.
מספר לא מבוטל של בוטים מטים באופן מכוון קמפיינים של פרסום כדי לגרום למפרסם להרוויח יותר (על ידי כניסות מרובות לאותה מודעה).
בוטים אחרים מתחזים למנועי חיפוש וכל פעילותם מתמקדת באיסוף מודיעין עסקי באמצעות תוכנות לריגול.
לסיכום,
אחרי שהכרנו את הבוטים הפחות טובים אפשר להבין מדוע אתרים מנסים להגן על עצמם בפניהם ומבקשים מאתנו לענות על מספר שאלות.
השאלה המעניינת היא איזה חלק יתפסו הבוטים בעתיד שלנו...
יש הגורסים שהם עומדים להחליף את האפליקציות ושאנשים יעדיפו בוט או מספר בוטים שיעזרו עם משימות שונות (הזמנת אוכל/טיסות/חדרים, בדיקת תוצאות ספורט, תיאום פגישות, בדיקת אופציות לתחבורה ציבורית ועוד).
מנגד, יש את אלו שלא ממהרים לוותר על האפליקציות הקיימות וטוענים שאנחנו "עוד לא שם" ומצדיקים את טענתם בכך ש"סירי" לא הייתה הצלחה גדולה, ושהאדם בסופו של דבר מבחין בעת שיחה כשמדובר בבוט והוא לא תמיד מרוצה מכך.
כמובן שבכל הדיון הזה עולות שאלות אתיות, על איך צריך להתייחס לבוט, באיזה אופן יש לדבר עימו? מה נחשב להטרדה? איך מגדירים זהות של בוט? איך מאנישים אותו מבלי ליצור אפליה מגדרית/לאומית/ ועוד.
זו בהחלט עוד סוגיה מרתקת בעולם הטכנולוגי בו אנו חיים :-)
מקורות:
Comments