הספר, Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World, הינו ספר שנכתב בשנת 2016 על ידי Cal Newport מרצה למחשבים באוניברסיטת GeorgeTown. הספר מתאר את התפיסה שפיתח בהיותו חוקר פוסט-דוקטורט על דרך למיקוד החשיבה, ייעול ושיפור תוצרים. התפיסה מגובה בהסברים, מחקרים ודוגמאות. גם אם הוא קיצוני בתפיסות המוצעות- עדיין יש מה ללמוד ממנו ושווה קריאה.
מפת הספר:
בעולם אין כנראה שחור ולבן.
גם אם אתם לא מנתקים מחר את פעילות המדיה החברתית ומאמצים את יתר הפעילויות המוצעות, יש כאן בהחלט מקום לחשיבה, ויתר מכך- ליישום ברמה זו או אחרת. אני בהחלט מתכוונת לשים לב ולהמשיך לראות כיצד אני מצליחה לשפר היקף והיבט עבודה עמוקה.
כדאי :-)
מהי עבודה עמוקה
עבודה עמוקה מוגדרת כעיסוק בפעילויות מקצועיות תוך ריכוז וללא הסחות דעת, בדרך הדוחפת את היכולות הקוגניטיביות לגבול עליון.
עבודה שכזו מתאפיינת ביצירתיות, יכולה לייצר ערך, לשפר מיומנות אישית, וקשה להעתיקה.
היא מאפשרת הגעה למה שמכונה בספרות המקצועית "זרימה" (flow) ולכן, לא רק פרודוקטיביות, אלא גם אושר.
אנו עדים ליצירת אקלים לעבודה עמוקה במקומות שונים, דוגמת "שבועות החשיבה" ש- Bill Gates נהג לאמץ לעצמו פעמיים בשנה (ויתכן ואף ממשיך בכך).
עבודה עמוקה עומדת כנגד לעבודה רדודה, אותה ניתן לבצע ללא חשיבה, באופן רוטיני, ולעיתים גם תוך הסחות דעת.
דוגמאות לעבודה רדודה כוללות מענה ל emails, פגישות סטטוס ועדכון, שיח ללא מטרה.
עבודה עמוקה חשובה משתי סיבות:
אנחנו חיים ופועלים בכלכלה מבוססת מידע וידע. יתר על כן- אנו בהשתנות מתמדת. כדי להצליח בכלכלה בעלת מאפיינים שכאלו, אנו חייבים לשכלל את יכולות הלמידה המורכבת- ועבודה עמוקה היא הבסיס ללמידה יעילה ומועילה שכזו.
בעידן הדיגיטל כל אדם חייב לייצר ערך מוסף משמעותי. ראשית, כך יוכל להגיע לקהלים רחבים יותר גלובלית. אך אם לא יעשה זאת, יתכן וימצא את עצמו לא רלוונטי, כאשר הטכנולוגיה רצה, והמכונות מתחילות להיות חלופות לעבודתו. היא נדרשת בעידן החדש כדי להתמחות מהר בנושאים מורכבים חדשים וכדי לייצר תוצרים מהירים וברמת גימור איכותית גבוהה ביותר.
טענת המחבר: עבודה עמוקה מתחילה להיות יותר ויותר נדירה, בו בזמן שנדרשת יותר.
עבודה עמוקה היא מיומנות הניתנת לפיתוח על ידי כל אחד.
לצורך אלו עלינו:
ללמוד להתרכז לזמן רב ככל האפשר ללא הסחות דעת; הריכוז מסייע לפתח את החשיבה הקוגניטיבית, את היצירתיות ואת הערך. יש להבין כי ריבוי עבודה לכשעצמו אינו מדד להצלחה.
ללמוד לקבל משוב וליישמו לתוך למידה ומימוש ללא משוב, אנו נוטים לאזורי נוחות והתנהגויות שהכי קלות לביצוע בכל רגע נתון.
כללי שינוי:
תכנון עבודה עמוקה
פיתוח יכולת העמקה כולל-
שלב מקדים: הבנה כי עבודה מעמיקה היא בעלת ערך וכדאי לשאוף אליה.
שלבי תכנון-
החלטה כיצד לשלב עבודה עמוקה ברוטינת העבודה הרגילה בחירת אסטרטגיה למשל על ידי הקטנת זמן העבודה הרדודה; על ידי הגדרת זמנים קבועים לעבודה מעמיקה אל מול זמנים לעבודה רדודה (שימו לב שנדרש מינימום זמן לעבודה מעמיקה כדי שתהיה אפקטיבית); על ידי יצירת הרגלים של העמקה שמשתרשים ומתרחבים עם הזמן; על ידי ניצול הזדמנויות לעבודה עמוקה; ועוד.
יצירת רוטינות של עבודה עמוקה יצירת רוטינות של מקום ומשך; רוטינות המונעות בריחה מהעבודה העמוקה (דוגמת דלת סגורה); רוטינות למדידת העבודה העמוקה וניטורה; רוטינות תומכות המאפשרות עבודה עמוקה (דוגמת כוס קפה).
תנאים נדיבים תנאי עבודה מיטביים המאפשרים את העבודה העמוקה ומעודדים אותה. יכול להתבטא בסביבה החיצונית (דוגמת חדר במלון מול הנוף) או בתנאים פסיכולוגיים- כאלו שעושים לנו כיף בעבודה.
עבודה בשיתוף עיקרון זה אינו פשוט, שכן עבודה עם אחרים יכולה להסיח את דעתנו מעבודה עמוקה. העבודה העמוקה צריכה להיות רובה לבד, ובמשרדים נפרדים (לא OPEN SPACE) אך תוך שילוב, מעת לעת של עבודת חשיבה משותפת לזמן מוגבל.
התייחסות לעבודה העמוקה כפעילות עסקית (business) כולל מיקוד רק בחשוב באמת; מדידה של ההעמקה; ניטור מתמיד (שמזמין); תיקון ושיפור.
עצלנות דוגמת על מטלות רגילות בעת עבודה עמוקה, כדי לאפשר יותר מקום לעבודה העמוקה (כך גם המוח נח ממטלות אחרות). מתכתב גם עם סעיף 3 לעיל- להיות נדיבים לעצמנו על משימות שאנחנו לא אוהבים לבצע.
אל תגזימו; אחרי שאתם מסיימים- הפסיקו לעבוד בכלל. תנו לגוף ולמוח מנוחה- והתייחסו לסובבים ולמשפחה.
אימון
יישום עבודה מעמיקה אינו דבר שמספיק להחליט שמבצעים ולתכנן איך. נדרש להתאמן כדי להצליח; לאמן את המוח כדי להצליח ליישם ולמשכי זמן ארוכים. המלצות לאימון:
אל תיקחו הפסקות מהסחת דעת; קחו הפסקות מזמן מיקוד שימו לב שמתאים גם אם העבודה דורשת עבודה רדודה מרובה. תחמו את הזמן לעבודה הרדודה
כאשר אתם מתמקדים- הימנעו מכל דבר אחר. אל תקראו מיילים או WHATSAPP-ים
התאמנו גם בבית על הפרדה בין זמן לפעילויות רדודות כמו אינטרנט אל מול פעילויות מעמיקות
יצרו לעצמכם תאריכי יעד (deadlines) שאפתניים שיכריחו אתכם לעבוד טוב ומהר
צרו לעצמכם זמנים של מדיטציה למוח. פעילות פיזית של הליכה, נהיגה, שחייה או מקלחת, בהם אתם חושבים רק על בעיה מקצועית מוגדרת אחת יחידה
כשאתם שמים לב שמתחילה הסחת דעת, הזכירו לעצמכם במה אתם מתמקדים ושניתן לחזור בהמשך לנושאים האחרים
נתחו את הצורך המקצועי שאתם מבקשים לקדם, ופרקו אותו לרכיביו. התמקדו כל פעם רק במרכיב אחד
התאמנו בשיפור זיכרון; תוך שכך, גם בלי שהתכוונתם, אתם מאמנים את יכולת הריכוז
הפסיקו פעילות מדיה חברתית
וNewport אינו מגדיר פעילות מדיה חברתית; הוא מתייחס בכלליות לשימוש בכלי האינטרנט: העברת זמן ב FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITTER ובכלל שוטטות באינטרנט. עדיף- לעזוב הכל. ניתן גם לנקוט בגישה פחות קיצונית: זהו את הגורמים שמגדירים הצלחה ואושר בחייכם המקצועיים והאישיים. אמצו שימוש בכלי מדיה חברתית רק אם אכן היתרונות הגלומים בו בהקשר של הצלחה ואושר, גוברים על החסרונות הכרוכים בשימוש בהם. נהלו את השימוש בכלים אלו באופן מובנה. הימנעו מלהתמכר לשימוש בכלי המדיה.
נקזו את העבודה הרדודה
לא מספיק לייצר זמנים חיוביים לעבודה עמוקה. יש להשקיע מאמץ גם בהקטנת העבודה הרדודה וניקוזה. ניקוז אינו ביטול כולל, שכן עבודה מעמיקה מעייפת את המוח ואנו כנראה זקוקים גם לעבודה האחרת. המלצות:
התייחסו לזמן שלכם בכבוד; תכננו כמה מושקע בכל סוג עבודה ותכננו זאת מראש
נתחו לכל פעילות מהם המרכיבים העמוקים ומה המרכיבים הרדודים
ראו איזו עבודה רדודה ברת ויתור ואינה נדרשת. אם יש לכם מנהל, שבו אתו, וחשבו אתו במשותף האם יש עבודה שהיא רדודה ואינה באמת נדרשת
תחמו את זמן העבודה הכולל כל יום, כדי שתצטרכו להספיק את כל הנדרש, ובזכות זה תקטינו את הזמן המושקע בעבודה רדודה
נהלו יותר טוב את זמן הטיפול במייל: אל תענו לכל פניה ולכל מייל; כשאתם עונים- השקיעו זמן לחשוב ולכתוב לעמית עמו אתם בשיח מה נדרש כדי להשלים התכתבות זו באופן תכליתי. ימקד, יעמיק ויקצר את השיח; בזמן טיפול במיילים אל תבצעו משימות אחרות וכך תקצרו את זמן הטיפול במיילים.
מחויבות לעבודה עמוקה אינה ערך. היא כלי עבודה מעשי להתמודדות בעולם המתחדש. חשבו על זה והחליטו בעצמכם.
Comments