top of page
external-file_edited.png

דור ה- Q

תמונת הסופר/ת: יאנינה דייןיאנינה דיין

עודכן: 16 בדצמ׳ 2024


אישה משתמשת באפליקציית מעקב בריאות

דור ה-Q הוא ה"דור המכמת". המונח ""The Quantified Self" (האני המכמת) נטבע על ידי קווין קלי בשנת 2007, והוא מתאר אנשים המשתמשים באמצעים טכנולוגיים לשם מעקב עצמי של פעולות, התנהגויות ואף תחושות. השירותים הטכנולוגיים מאפשרים לאסוף נתונים בזמן אמת ולכמת אותם למספרים ונתונים סטטיסטיים קלים להבנה. כמו כן, הטכנולוגיה מאפשרת מעקב אחר נתונים לאורך זמן.


דוגמאות לנתונים שניתן לאסוף:

שיטות לניהול הזמן, נתונים שיעזרו להעמקת השינה בלילה, לשיפור הכושר הגופני, לתזונה נבונה יותר, לטיפול נכון בתינוק, ללקיחת אחריות על הבריאות במטרה לגבש החלטות על דרכי טיפול, למציאת בני זוג ועוד.

כינוי נוסף לפעולת הכימות הוא "מאקרוסקופ", על המיקרוסקופ שמאפשר לחקור פנימה אל תוך הגוף, אלא שבמקום עדשה מגדילה משתמשים בנתוני מאקרו, בגרפים ובתבניות.


לדעת העתידן ריי קורצווייל התיעוד העצמי של החיים ושיתופם בזרם מידע רציף יהיה השלב הבא בהתפתחות הרשתות החברתיות.

פרופ' דן אוסליבן מהפקולטה לאמנויות של אוניברסיטת ניו יורק, אומר: "זה לא מקל על החיים, אבל זה משפר אותם, ונותן לנו תמונה רחבה יותר ונכונה של העולם...הכימות העצמי נותן לנו מבט רחב יותר, קר ואובייקטיבי על עצמנו. המזעור של המחשבים והעובדה שהיום קל וזול להפעיל אותם יעודדו אנשים חסרי הכשרה טכנית להתנסות בעזרים כאלה...תיעוד תמידי של החיים יאפשר לנו לחזור ולבקר ברגעים מסוימים ולחוות אותם באופן רחב יותר. אבל מי שיתחיל לבלות ימים בצפייה במציאות שתועדה בעבר, זו כבר עלולה להיות הפרעה".


הפסיכולוגית ד"ר מרגרט מוריס, המפתחת במעבדות אינטל את ה־Mood Phone - טלפון סלולארי שינתח את מצב הרוח של המשוחח באמצעות חיישני תנועה, חיישני אק"ג ומערכת לניתוח קול- טוענת "שמעקב עצמי הוא נקודת ההתחלה של שינוי... רוב הפסיכותרפיה נשענת על הבנת תבניות ההתנהגות שלנו. בעזרת כימות עצמי הם יוכלו ללמוד מה גורם להם להתפרץ ולפתח אסטרטגיות שיעזרו להם להימנע מהמצבים האלה. מרגע שאנשים מבחינים בתבניות בעייתיות שעולות במערכות יחסים, הם יכולים ללמוד לפעול אחרת. בניגוד להרהור, להתבוננות פנימה ולפסיכותרפיה, שמיועדים רק למי שמסוגל להם ויכול להרשות אותם לעצמו. כימות עצמי מספק תובנות אובייקטיביות ומיידיות, ובמחיר זול. במידה מסוימת, אני מאמינה שהטלפונים שלנו יכולים להפוך לפסיכולוגים שלנו. אני לא בטוחה שהם יעשו עבודה פחות טובה".

המידע לקוח מתוך שתי כתבות שפורסמו ב"כלכליסט":


 

רוצה ללמוד עוד על קידום ניהול הידע בארגון?

הנה מספר כתבות שאולי יעניינו אותך:

Σχόλια


bottom of page