top of page
external-file_edited.png
תמונת הסופר/ת ענת קוסיאק

זרימת ידע רב כיוונית דינמית

עודכן: 16 בדצמ׳ 2024



נהר זורם

מהי Wirearchy?

האם מצלצל לכם מוכר המונח Wirearchy? אם לא, אתם לא יחידים. הרבה אנשים תוהים מהי ה- Wirearchy? חשוב להדגיש כי אין מדובר בטכנולוגיה! מדובר בכוח ואפקטיביות הנוצרים מהעובדה שישנם אוסף של אנשים העובדים יחד ומקיימים קשרים של שיתוף פעולה ובאופן זה נוטלים אחריות אישית וקבוצתית לפעולותיהם תוך שאינם מסתמכים על הסטאטוס ההיררכי המצוי בארגון.


מרבית האנשים מודעים היום לעובדה כי לאינטרנט השפעה רבה על חיי היום יום שלהם במגוון פעילויות והדוגמאות הן רבות: Amazon, Flicker; YouTube ועוד.


היות ומדובר בהשפעה הנוגעת כמעט בכל תחום בחיינו עולה השאלה האם היא רלבנטית גם בפעילויות בארגונים, בממשל, תרבות, בחינוך ובעצם בכל תחום בו "אנשים מתארגנים יחד על מנת לבצע פעילות מסוימת"... ואם כן, האם את צורת ההתארגנות הזו לטובת עשייה ניתן לתעל להוצאה לפועל של רעיונות חדשניים ויצירתיים...


אם כן,Wirearchy היא עקרון התארגנות שיכול להסביר את דרך ההתנהלות ברשתות מקושרות ברחבי העולם. הגדרת דרך הפעולה של Wirearchy הנה: זרימה דינאמית והדדית של יחסי כוח וסמכות המבוססים על ידע, ואמון, המתמקדת בתוצאות ומתאפשרת ע"י אנשים המחוברים בעזרת טכנולוגיה.


תנודות ביחסי כוח וסמכות באים לידי ביטוי לטוב ולרע באירועי היום יום הסובבים אותנו, בדרך בה אנו חיים, עובדים ומתנהגים, במיוחד בעידן הדיגיטאלי – אלקטרוני כיום. דוגמא לכך היא התופעה של e (Electronic) של כל דבר...החל מקניות, דרך חדשות, ועד לגישה לבסיסי מידע. וכן המהירות בה המידע מגיע לידיעה כמעט סימולטאני מרגע ההתרחשות.


לתנאים החדשים הללו של מהירות זרימת המידע והאלקטרוניות השפעה רבה על מבנה ההיררכיה המסורתי בארגון, כך שנוצר שינוי בדרך בה אנשים פועלים ומתנהגים; לטוב (מרגיעים, מעצבים, מכוונים) ולרע (מלחיצים, מבלבלים). כתוצאה, נוצרים מימדים חדשים ודינאמיים, בעלי כוח והשפעה ברשת במקומות עבודה.


איור דוגמא למבנה רשת Wirearchy לעומת מבנה היררכי מסורתי

איור דוגמא למבנה רשת Wirearchy לעומת מבנה היררכי מסורתי


יש לציין כי הדינאמיקה המתקיימת ב Wirearchy לכאורה מאוד שונה מהמבנה ההיררכי המסורתי אך יחד עם זאת זקוקה למבניות ולסדר על מנת להתנהל באופן חלק ומאפשר.


ובכן, אם בשלושים השנה האחרונות נבנתה תשתית טכנולוגית המאפשרת תקשורת והחלפת מידע ברחבי העולם הרי שהחמישים השנה הבאות ללא ספק יוקדשו ללמידה כיצד עלינו להתנהג במקומות עבודה בעולם מקושר, מחובר ואינטראקטיבי...


מה המשמעות של Wirearchy עבורך?

כמנהיג- עליך להיות מודע לשווקים מקושרים ואופן זרימת המידע ביניהם. כמו כן, עליך להבין כיצד ומדוע אנשים מתחברים, מדברים ומשתפים במידע ולא פחות חשוב להיות ברמת הקשבה פעילה, אחראי ובעל שקיפות.


כמנהל- עליך להכיר מערכות מקוונות וכיצד הצורך בשיתוף פעולה בסביבות collaboration משנה את אופי הפעילות הניהולית. כמו כן עליך ללמוד להיות מאמן לאנשיך.


כעובד- עליך להיות מודע לשינוי במבנה הסמכות ההיררכי במקום עבודתך וכן להבין כיצד לפעול במצבים משתנים בסביבת עבודתך.


כאזרח- עליך להבין את האפשרויות כמו גם האחריות הנובעות מקיומה של רשת פתוחה ועבירה של מידע, כמו גם את יכולת ההשפעה שלך בסביבה אלקטרונית משתפת ומשותפת.


אפשרויות תגובה לתנאים של Wirearchy

אישית:כתגובה לתנאים של Wirearchy עליך להתאם עצמך בזמן אמת למצבים שונים בסביבה המשתנה בהתמדה, כלומר: להיות מודע ולזהות את השינויים, לקבוע לעצמך את החזון לפעילות עתידית, להגדיר בהתאמה יעדים, ללמוד כיצד להגשים את היעדים, ולפעול למימושם.


ארגונית: ככל שטכנולוגיית המידע הלכה וחדרה לארגונים, כך גם אופי סביבת העבודה עבר שינוי.והתאם עצמו לסביבה מקושרת ומחוברת באופן עולמי.

ניתן לצפות בתצורות תגובה ארגוניות מהסוגים הבאים:

  1. מעבר למבנה ארגון שטוח ומתן דגש על עבודת צוות

  2. קונפליקט בין הצורך בגמישות על מנת לחוות את השינוי לעומת הצורך לאחוז במבנה הכוח והסמכות ההיררכי הקיים

  3. קושי במציאת זמן ויישום דיאלוג לאור הצורך הניכר הפנימי של אנשים לחוות שיתוף ואחוות קהילה במסגרת עבודתם

  4. הורדת רמת אי הוודאות ע"י שיתוף אנשים בהערכות ותכנון פעולה לקראת מצבים עתידיים

  5. שילוב של מתודולוגיות וכלים אינטרדיסיפלינריים כגון: סרגל כלים מאוזן(Balanced (ScoreCard, ניתוח רשתות ועוד

  6. שימוש בכלים של ניהול ידע בעידן ה WEB 2 כגון Blogs ו – Wiki על מנת ללמד את העובדים להתמצא ולהתמודד עם שטף המידע הזורם באופן חופשי ומלא

  7. השקעה בפיתוח צוותים כחלק מההתמודדות עם מידע וידע חוצה ארגון סינכרוני וא-סינכרוני

  8. שימוש בכלים של אינטליגנציה רגשית ואימון כחלק ממיצוב מחדש של מבנה הסמכות והסטאטוס

  9. שילוב תשתית טכנולוגית התומכת בפעילות בסביבת Collaboration

  10. שימוש בכלים של למידה מקוונת (e-Learning)

  11. הובלת Talent Management כחלק מהשינוי ביחסי עובד –ארגון וכחלק מטיפוח התנהגות בסגנון בוגר-בוגר בין העובדים בארגון על כל המשתמע מכך.


לסיכום, ארכיטקטורת ה Wirearchy שהתפתחה בעידן הטכנולוגי אלקטרוני בו אנו חיים מחייבת אותנו להסתגלות והתאמה הן בסביבה החברתית והן בארגונית.


 

רוצה ללמוד עוד על קידום ניהול הידע בארגון?

הנה מספר כתבות שאולי יעניינו אותך:

Comments


bottom of page