"תפריט על" או "Mega Menu" (וגם Mega drop-down Menu) הוא סוג תפריט שהשימוש בו הפך נפוץ בשנים האחרונות, והוא מהווה מעין הכלאה בין שני סוגי תפריטים שהיו נפוצים יותר בעבר:
ניווט באמצעות מפת אתר: ניווט בו מוצגים כל דפי האתר, שהשימוש בו הולך ונהיה מורכב ככל שמוסיפים דפים לאתר.
ניווט באמצעות תפריט רגיל: ניווט בו מוצגים מעט דפים בכל רמה, אך כיון שיש בו יותר רמות ניווט, ההעמקה עשויה להתיש את המשתמש בדרכו למידע הרצוי.
מדוע תפריט העל הוא פיתרון ביניים ?
כיון שמוצגים בו מעט נושאים ראשיים (ברמה הראשונה) וכל נושא מאגד תחתיו הרבה תתי נושאים, המסודרים לפי לוגיקה ברורה (לדוגמה, לפי סדר ה- א'-ב') או לפי קטגוריות.
בכך, אמנם, מוצגים כל דפי האתר (כמו גם השירותים והיישומים הקיימים בו) אך בצורה מסודרת וללא רמות עומק רבות מדי.
נוסיף על כך את העובדה שהתפריט ממוקם בחלק העליון של הדף ומאפשר גישה מכל מקום באתר, והרי לנו שיטת ניווט פשוטה ושימושית.
מאפייני תפריט העל:
נמצא בחלקו העליון של המסך ומאפשר גישה מכל מקום באתר
תפריט דינאמי- בעת עמידה על נושא ראשי נפתח פאנל רחב- מסגרת התוחמת את הנושא ואת תתי הנושאים תחתיו (אין צורך בלחיצה על כותרת הנושא)
ניתן לחלק את תתי הנושאים לקטגוריות, מה שמאפשר הצגת נושאים רבים מבלי שתהיה תחושת עומס
מאפשר שימוש באייקונים או בתמונות כדי להציג נושא נבחר מתוך הרשימה, מה שנותן ביטוי גם לעיצוב וגם לפונקציונליות.
יתרונות תפריט העל יכולים בקלות להפוך לחסרונות, ולכן תוכלו להיעזר בטיפים הבאים לניצול מקסימלי של יכולותיו:
מומלץ להשתמש בקטגוריות או בכותרות משנה בתוך התפריט, ולהימנע מלהציג כמות גדולה של תתי נושאים ברשימה אחת ארוכה תחת נושא ראשי אחד.
מומלץ לסדר את רשימת תתי הנושאים מלמעלה למטה, כי כך העין נוטה לסרוק רשימה. רשימה המסודרת לרוחב (מימין לשמאל או משמאל לימין) גם אם היא מסודרת על פי לוגיקה ברורה, עלולה לבלבל ולעייף את המשתמש.
שימוש בתמונות ובגרפיקה מוטב שיהיה בעל ערך מוסף, בתמונה הממחישה או מעצימה תת נושא אחד, ומקלה על ההתמצאות ברשימה.
לסיכום, תפריט טוב הוא תפריט שימושי, לפיכך חשוב לבנות אותו בצורה מושכלת ובראיית המשתמש.
מקורות:
Mega-Menus Gone Wrong, Jakob Nielsen, נובמבר 2010
The Mega Menu, THAT Agency, אפריל 2009
Comments